Dagbesteding Beijzonder Welkom gaat uitbreiden met een tweede locatie in Aarlanderveen.

“Beijzonder Welkom voelt als familie”

Aarlanderveen – Boerderij ‘Denk en Werk’ is een bijzonder pand. Het is in 1870 gebouwd aan het Zuideinde 30 te Aarlanderveen – een werkelijk schitterende landelijke omgeving – en is een Rijksmonument. Bijzonder is ook dat het vanaf 1 juli 2024 ruimte gaat bieden voor een evenzo bijzondere bestemming: een tweede locatie van Beijzonder Welkom een dagbesteding voor mensen met dementie, niet-aangeboren hersenletsel en eenzame ouderen. De naam ‘Beijzonder Welkom’ is hier dus helemaal van toepassing. 

Beijzonder Welkom is een beproefd concept. Het is Conny de Beij die in 2016 in Nieuwkoop startte met een kleinschalige dagbesteding voor menen met dementie, niet aangeboren hersenletsel en eenzame ouderen, die nog graag actief en sociaal bezig zijn. Tussen een boerenbedrijf en de woon/zorgboerderij ‘Koekoekshoeve’ in is het aan de Nieuwveenseweg 49 heerlijk toeven voor mensen die door deze manier van dagbesteding kwaliteit toevoegen aan hun leven. Deze ongedwongen en plezierige opvang is zeer succesvol gebleken. Conny gaat dan ook met ingang van 1 juli 2024 een tweede locatie openen voor deze doelgroep, waar de mensen hun aandoening of eenzaamheid even vergeten en kunnen omzetten in een dag met een gouden randje. Deze nieuwe locatie is ook in het Groene Hart, in Aarlanderveen gelegen aan het landelijke Zuideinde, nummer 30. Co en Yvonne Rodenburg, zijn de eigenaren van deze boerderij “denk en werk”, en komen in de boerderij ernaast te wonen.

Sociale bestemming welkom

Op het moment van schrijven wordt er nog druk geklust in het nieuwe onderkomen, waar warme huiselijkheid en een functionele keuken belangrijke pijlers zijn. Yvonne is blij met deze invulling. Ze vertelt: “Ik heb Conny zelf benaderd. We kenden het succesvolle dagbestedingsproject dat zij met haar team neerzet in Nieuwkoop. Zo’n sociale bestemming zagen wij ook wel zitten voor de ruimte die nog vrij was op onze locatie. Ik belde haar dus met het voorstel dat Beijzonder Welkom hier ook bijzonder welkom is!” Conny moest er wel een nachtje over slapen maar eenmaal besproken met haar dochter Roos was de kogel gauw door de kerk. Roos is werkzaam als verpleegkundige en ziet het als een uitdaging om deze tweede locatie van Beijzonder Welkom te gaan leiden.

Opgeleid en ervaren

Moeder en dochter hebben beiden hun sporen verdiend in de zorg. Conny heeft een respectabele staat van dienst in diverse facetten van (ouderen)zorg. Ze is goed opgeleid en ervaren. Dochter Roos heeft het zorg-DNA van haar moeder geërfd en werkt al mee op de locatie in Nieuwkoop. Nu gaat zij hier in Aarlanderveen de dagbesteding in goede banen leiden. Zonder vrijwilligers zou het niet mogelijk zijn om de gasten een fijne en zinvolle dag te bezorgen. De vrijwilligers zijn het cement van de dagbesteding en daarom wordt er voor de locatie in Aarlanderveen ook gezocht naar vrijwilligers die willen helpen bij de diverse activiteiten. 

Keuzevrijheid

Wat doen de bezoekers zoal? Conny: “Bij ons is het motto echt ‘vrijheid en mogelijkheden’. Dat houdt in dat niets moet maar veel mogelijk is. Waar je zin in hebt, ga je doen. En dat is best breed. Zo kun je houtbewerken of meehelpen aan de voorbereidingen van het eten. Maar een spelletje doen of gezellig praten met elkaar is ook prima. Daarnaast willen we – net als in Nieuwkoop – eropuit gaan. Dat kan met de duo-fiets of het bezoeken van een boerenbedrijf met dieren. Die keuzevrijheid is heel belangrijk. Er zijn bijvoorbeeld mensen die vroeger altijd buiten bezig waren, voor hen is het mooi dat dit hier ook mogelijk is.” Zowel de gasten die naar de boerderij toekomen als de vrijwilligers die bij de activiteiten helpen beleven een heerlijke, nuttige dag. 

Gezien worden belangrijk

Roos ziet het helemaal zitten om deze tweede locatie van Beijzonder Welkom vorm te gaan geven. “Gasten die naar de dagbesteding komen, zullen het voelen als familie”, refereert ze aan de locatie in Nieuwkoop. “De kleinschaligheid en de warme, huiselijke sfeer werken hieraan mee. Wij vinden een persoonlijke benadering heel belangrijk. We gaan zo met onze gasten om dat ze voelen dat zij erbij horen, die waardering, dat ‘gezien worden’, dat is waar het om gaat.” 

Open Dag 

Wil je meer over zien en weten? 

Kom dan naar de Open Dag die zaterdag 8 juni van 10.00 uur tot 16.00 uur plaatsvindt op de locatie Zuideinde 30 in Aarlanderveen. 

Aanmelden is niet nodig. 

In verband met de beperkte parkeergelegenheid willen wij vragen om zoveel mogelijk op de fiets te komen als dat mogelijk is.

Wil je meer informatie, neem dan contact op met Conny de Beij, 06–24 17 341 7 of via info@beijzonderwelkom.nl

Op de website www.beijzonderwelkom.nl kunt u alvast meer lezen over onze manier van dagbesteding.

Joke van der Zee.