Conny de Beij begeleidt samen met zo’n twintig enthousiaste vrijwilligers haar cliënten uit Nieuwkoop, Mijdrecht en Alphen. Foto: Paul Mons

‘ELKE DAG MOET EEN FEESTJE ZIJN’

Conny de Beij (48) werkt met veel plezier en passie in haar kleinschalige Nieuwkoopse dagbesteding aan de Nieuwveenseweg 49. De zorginstelling, waar mensen met dementie en eenzame ouderen terecht kunnen, is van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur geopend. Het heeft de toepasselijke naam: ‘Beijzonder Welkom’.

Nieuwkoop – Vanaf haar 17de jaar werkt Conny al in de zorg en ruim vier jaar geleden besloot ze om te starten met haar eigen dagbesteding. “Je ziet een flinke stijging van het aantal mensen met dementie en eenzame ouderen. En de overheid heeft bepaald, dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Dan kun je dus geen optimale zorg bieden. Daarom heb ik besloten om deze mensen, en hun families, zo goed mogelijk te ondersteunen met mijn kennis en ervaring. Ik kon van de stichting Inversa het zomerhuis op deze prachtige locatie huren en dat hebben we omgetoverd tot een grote nostalgische huiskamer. Per dag ontvangen wij hier maximaal acht cliënten, die begeleid worden door minimaal drie of vier vrijwilligers. We kijken wat onze cliënten kunnen en wat ze op zo’n dag graag willen: helpen in de (moes)tuin, of met huishoudelijk werk, een spelletje, luisteren naar muziek, fietsen op de duofiets, houtbewerken, of gewoon even niets doen. Soms gaan we op bezoek bij kinderopvang Polderpret, of ze komen bij ons. Gezellig voorlezen met de kinderen op schoot, lekker pannenkoeken eten, of een gezamenlijk ritje met paard en wagen. En als we zin hebben gaan we koffie drinken bij Intratuin of De Bosrand. Elke dag moet een feestje zijn. Dus dan snap je wel hoe het hier was, toen Marco de Hollander kwam optreden!

We hebben zelf geen dieren, maar we kunnen daarvoor wel terecht bij onze buren. Aan de ene kant zit boer Henk, bij wie we regelmatig eieren halen en de kalfjes van zijn dikbillen bekijken. Aan de andere kant zit de Koekoekshoeve, een woon- en zorgboerderij van de stichting Inversa, waar we kunnen genieten van de geiten, varkens en kippen.

Er staat hier een Braintrainer, een computer met spellen en quizvragen. Dat stimuleert het denkvermogen en het geheugen. Ook het Fietslabyrint is erg populair. Het beeldscherm, dat is aangesloten op een hometrainer, toont een levensechte fietsroute in binnen- of buitenland. Zo maak je een interactieve fietstocht door steden en natuurgebieden en kom je nog eens in De Keukenhof, of in Parijs. We hebben dat Fietslabyrint kunnen betalen uit de opbrengst van onze winterfair.”

Meestal worden de mensen bij ‘Beijzonder Welkom’ aangemeld via de Thuiszorg en dan komen ze een dagje kennismaken, kijken of het ze daar bevalt. Conny zegt lachend: “Zo kwam eens een potentiële nieuwe cliënt hier wat rondkijken. Hij zei: ‘Ja, ik wil hier best naartoe, maar alleen als mijn grasmaaier ook mee mag!’ Je begrijpt dat het gras sinds die tijd heel netjes wordt bijgehouden.”

www.beijzonderwelkom.nl

‘De mensen worden hier al blij van het samenzijn’

Paul Mons

Originele artikel: ‘Elke dag moet een feestje zijn’

WIE IS BEIJZONDER WELKOM?

Het gezicht achter Beijzonder Welkom.
Mijn naam is Conny de Beij en als leerling ziekenverzorgende ben ik op mijn 17e gestart in het verpleeghuis Het Zonnehuis in Amstelveen.

Mijn interesse werd gewekt door de manier waarop er met mensen wordt gewerkt, en met mensen wordt omgegaan. Zelf heb ik altijd tijdens de dienstverlening gedacht zou ik dit ook zo voor mijn ouders doen?

Na het behalen van mijn diploma ziekenverzorgende ben ik mij verder gaan ontwikkelen in een woonvoorziening voor lichamelijk gehandicapten, Amstelrade in Amstelveen. In deze woonvoorziening heb ik met heel veel plezier gewerkt en vooral geleerd welke mogelijkheden er nog wel zijn als je een beperking hebt. De managementopleiding middenkader in de gezondheidszorg heb ik in deze periode met succes afgerond.

Als zorgcoördinator waren o.a mijn taken, het plannen en organiseren, het aansturen en motiveren van de teamleden en het bewaken van de kwaliteit van zorg. Dit heb ik met veel enthousiasme en plezier gedaan, maar na 8 jaar heb ik afscheid genomen van deze woonvoorziening, om meer thuis te kunnen zijn en te kunnen zorgen voor mijn eigen kinderen.

Tijdens het opgroeien van mijn 2 kinderen heb ik gewerkt in de thuiszorg. Thuis bij mensen zorg bieden is een hele andere ervaring dan bij mensen die in een instelling verblijven. Je leert op een andere manier de mensen maar ook jezelf kennen en probeert je zoveel mogelijk aan te passen aan de situatie en wensen van de persoon die zorg nodig heeft.

Bij het naar school gaan van mijn kinderen was er voor mij weer meer tijd en ruimte om mezelf verder te kunnen ontwikkelen. In Het Hoge Heem in Uithoorn heb ik de opleiding tot praktijkopleider gevolgd. Mijn eigen opgedane kennis en ervaring heb ik over kunnen brengen aan vele leerlingen en stagiaires.

In woonzorgcentrum de Venser in Amsterdam Zuid-Oost heb ik de afgelopen vijf jaar gewerkt als praktijkopleider, teamleider en projectleider van de organisatie van zelforganiserende teams. In deze periode heb ik de opleiding Opleidingskunde met succes afgesloten.

Het project waaraan ik werkte was afgerond en de wens om zelfstandig te kunnen werken en mijn eigen beslissingen te kunnen nemen, zijn voor mij het moment geweest om al mijn opgedane kennis en ervaring in de diverse functies te bundelen om zelfstandig in de zorg verder te gaan.

De toename van het aantal mensen dementie, de vele eenzame ouderen in ons land, en het overheidsbeleid dat aangeeft dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, heeft mij doen besluiten om hierin iets voor een ander te willen betekenen.

Daarnaast wil ik mijn kennis en ervaring rondom de verzorging van mensen met dementie inzetten, om de gast en zijn of haar familie zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Om de kwaliteit van mijn kennis en vaardigheden te bewaken heb ik de opleiding HBO Dementiezorg in juli 2023 afgerond.