‘ELKE DAG MOET EEN FEESTJE ZIJN’

Conny de Beij begeleidt samen met zo’n twintig enthousiaste vrijwilligers haar cliënten uit Nieuwkoop, Mijdrecht en Alphen. Foto: Paul Mons

Conny de Beij (48) werkt met veel plezier en passie in haar kleinschalige Nieuwkoopse dagbesteding aan de Nieuwveenseweg 49. De zorginstelling, waar mensen met dementie en eenzame ouderen terecht kunnen, is van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur geopend. Het heeft de toepasselijke naam: ‘Beijzonder Welkom’.

Nieuwkoop – Vanaf haar 17de jaar werkt Conny al in de zorg en ruim vier jaar geleden besloot ze om te starten met haar eigen dagbesteding. “Je ziet een flinke stijging van het aantal mensen met dementie en eenzame ouderen. En de overheid heeft bepaald, dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Dan kun je dus geen optimale zorg bieden. Daarom heb ik besloten om deze mensen, en hun families, zo goed mogelijk te ondersteunen met mijn kennis en ervaring. Ik kon van de stichting Inversa het zomerhuis op deze prachtige locatie huren en dat hebben we omgetoverd tot een grote nostalgische huiskamer. Per dag ontvangen wij hier maximaal acht cliënten, die begeleid worden door minimaal drie of vier vrijwilligers. We kijken wat onze cliënten kunnen en wat ze op zo’n dag graag willen: helpen in de (moes)tuin, of met huishoudelijk werk, een spelletje, luisteren naar muziek, fietsen op de duofiets, houtbewerken, of gewoon even niets doen. Soms gaan we op bezoek bij kinderopvang Polderpret, of ze komen bij ons. Gezellig voorlezen met de kinderen op schoot, lekker pannenkoeken eten, of een gezamenlijk ritje met paard en wagen. En als we zin hebben gaan we koffie drinken bij Intratuin of De Bosrand. Elke dag moet een feestje zijn. Dus dan snap je wel hoe het hier was, toen Marco de Hollander kwam optreden!

We hebben zelf geen dieren, maar we kunnen daarvoor wel terecht bij onze buren. Aan de ene kant zit boer Henk, bij wie we regelmatig eieren halen en de kalfjes van zijn dikbillen bekijken. Aan de andere kant zit de Koekoekshoeve, een woon- en zorgboerderij van de stichting Inversa, waar we kunnen genieten van de geiten, varkens en kippen.

Er staat hier een Braintrainer, een computer met spellen en quizvragen. Dat stimuleert het denkvermogen en het geheugen. Ook het Fietslabyrint is erg populair. Het beeldscherm, dat is aangesloten op een hometrainer, toont een levensechte fietsroute in binnen- of buitenland. Zo maak je een interactieve fietstocht door steden en natuurgebieden en kom je nog eens in De Keukenhof, of in Parijs. We hebben dat Fietslabyrint kunnen betalen uit de opbrengst van onze winterfair.”

Meestal worden de mensen bij ‘Beijzonder Welkom’ aangemeld via de Thuiszorg en dan komen ze een dagje kennismaken, kijken of het ze daar bevalt. Conny zegt lachend: “Zo kwam eens een potentiële nieuwe cliënt hier wat rondkijken. Hij zei: ‘Ja, ik wil hier best naartoe, maar alleen als mijn grasmaaier ook mee mag!’ Je begrijpt dat het gras sinds die tijd heel netjes wordt bijgehouden.”

www.beijzonderwelkom.nl

‘De mensen worden hier al blij van het samenzijn’

Paul Mons

 

 

Originele artikel: ‘Elke dag moet een feestje zijn’